Koll på högtider?



För egen del har det upstått en viss förvirring gällande aktuella högtider. Vet inte om jag är ensam om det eller ej? Hursomhelst, vad jag förstått (av kortare efterforskning i diverse läromedel & wikipedia) så är det egentligen tre högtider att fira i dagarna. Dock verkar alla gå lite smått hand i hand.

Halloween. Kommer från engelskans All Hallows Eve (All helgons afton) och firas alltid 31 oktober oavsett veckodag. Från början en irländsk tradition som i och med immigreringen till USA hamnade på den amerikanska kontineten.

Alla helgons dag. En kristen högtid som firas till minne av de döda (helgon?). Firas alltid lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november, oftast lördagen i vecka 44.

Allhelgonadagen. Infaller alltid 1 november. Hade tidigare samma innebörd som Alla helgons dag, men har numera innebörden för Alla själars dag, alltså inte alla helgons dag.

Det är egentligen de två sista högtiderna som gör mig smått förvirrad. De är tydligen två olika högtider man ska skilja på men ändå synonymer med varandra. I'm confused.

Läs om Alla helgons dag
Läs om Allhelgonadagen
2 kommentarer